Vad gör ett onlinespel bra?

Posted by & filed under .

Spelar onlinespelDet är nu snart 25 år sedan webben introducerades för allmänheten via ett meddelande på en nyhetsgrupp baserad på den då populära tekniken Usenet. Idag har utvecklingen gått långt. Till och med avancerade spel går att köra direkt i webbläsaren och kommunicera med andra datorer på andra sidan världen. Vad är det då som gör ett bra och roligt onlinspel? Här tänkte vi gå igenom några av de aspekter som så gott som på direkten höjer upplevelsen av ett spel.

Musiken

Precis som i filmer eller tv-spel så är musiken en enormt viktig del. Bra musik och ljud höjer hela upplevelsen och förstärker känslorna som spelet försöker förmedla. Ett av de bästa exemplen på detta är slotsspelet spinata grande. Varje gång man snurrar igång spelet så sätter en ny härlig melodisnutt igång som för tankarna till ett mexikansk mariachiband. Mellan snurren surrar en lugnt och avslappnande melodi i bakgrunden som verkligen visar lugnet före stormen.

Grafiken

Även grafiken är enormt viktig för ett bra spel. Som ett exempel på detta har vi aditorium, ett spel som även skulle passa som exempel för bra musik. I spelet är målet att styra strömmar med små flygande partiklar så att det når sin måldestination och börjar spela vacker musik. Till en början är allt endast svartvitt men efter ett tag så börjar fler färger dyka upp vilket skapar otroligt vackra bilder och mönster.

Gameplay

För att spelet skall vara roligt krävs det att man på ett eller annat sätt kan interagera med det. I detta exemplet kontrollerar man en karaktär som hoppar omkring i en farlig värld för att låsa upp dörrar och ta sig vidare till nästa rum. Konceptet kanske inte låter lockande utan det är just hur det är genomfört, hur man interagerar med det, som gör det roligt.