Träning och kosttillskott

Posted by & filed under .

Tränar du ofta och känner att du behöver extra tillskott finns det idag många olika produkter att välja mellan. Det som är viktigt att tänka på då du äter kosttillskott är att de inte är ersättning för mat, det är bara ett komplement till din kost, för att få ut lite mer av din träning. Vi tänkte berätta lite mer om de olika tillskotten som finns och var du kan köpa dem online:

Proteinpulver

Protein är kroppens byggstenar och det är bra med extra tillskott av protein för att hjälpa kroppen att bygga mera muskler. Idag finns det några olika varianter på proteintillskott; som bars, färdiga drycker eller som pulver. Klart billigast är att köpa pulver som du sedan kan blanda ut med vatten, mjölk eller kvarg.Proteinbehovet för personer som tränar är 1,7 gram per kilo kroppsvikt och dygn. Är du bara en vanlig motionär är proteinbehovet halva, det vill säga  0,8 gram per kilo kroppsvikt och dygn. Protein finns i mat som ägg, kött och mejeriprodukter.ägg

Gainer

Gainer är ett samlingsnamn för en färdigblandning av proteinpulver, kolhydrater och aminosyror och kan köpas antingen som pulver eller som färdig dryck. En Gainer är perfekt att dricka efter träningen för att få maximal återhämtning.

Aminosyror

Aminosyror är egentligen en protein, en aminosyra är de molekyler proteinet är uppbyggt av. Forskning har visat att aminosyrorna har en viktig roll i hur musklerna byggs upp. Kroppen tar även snabbare upp aminosyrorna eftersom de redan är spjälkade (nedbrytna), till skillnad från upptaget av vassleprotein. I vanlig kost får vi i oss aminosyror ifrån exempelvis kött och olika typer av mejeriprodukter.

Sportdrycker

Om du ska träna länge och kör ett pass på mer än 60 minuter är det bra att tillföra kroppen energi i form av sportdryck. Eftersom man svettas då man tränar så försvinner många mineraler och vitaminer och dessa återfås i sportdrycken också.  Antingen kan man blanda en egen sportdryck eller köpa den färdig på flaska, de finns i de flesta större matvaruaffärerna.

Kreatin

Kreatin är ett kosttillskott som det pratas mycket om, det används som prestationshöjande i framförallt prestationshöjande och explosiva träningsformer. Kreatin fungerar så att det lagras i muskelcellen och när muskeln vanligtvis drabbas av mjölksyra förbrukas keratinet istället och man kan då jobba längre utan att mjölksyran inträffar.Kreatin produceras även naturligt i vår kropp och det finns i mat så som kött och fisk. Som tillskott finns Keratin i kapslar och i pulverform.