Tips för vinter-OS

Posted by & filed under .

Vinter-OSVinter-OS i ryska Sotji börjar om mindre än tre veckor, så det är hög tid att du börjar samla in fakta om vad som gäller, vad du ska se och hur du ska se det. Därför kommer här en liten guide över smått och gott om OS.Först lite bakgrundshistoria: OS i Sotji är det 22:a olympiska vinterspelen som hålls. Det tar sin början den sjunde februari och avslutas dryga två veckor senare den 23:e. Detta är första gången som Ryssland har äran att anordna ett olympiskt vinterspel.

Arenor och anläggningar

Det Olympiska området började förberedas år 2007, det år då det förkunnades att Sotji var platsen som OS skulle arrangeras år 2014. Och ryssarna har förberett sig väl, i den klassiska andan att vilja överglänsa tidigare arrangörer, en anda som inte bara genomsyrar ryssar utan de flesta arrangörer av OS, så har det olympiska området vuxit fram till något storslaget.Det nybyggda Sotji Olympic Park är placerat vid Svarta Havets kust och innefattar sex olika anläggningar för olika idrotter och grenar. Tillsammans mäts publikkapaciteten till ungefär 82 000. Det Olympiska området består dock inte bara av detta område som kallas för kustområdet. Det finns även ett område som kallas för bergsområdet. Bergsområdet kallas för Krasnaya Polyana och där hålls de tävlingar som kräver ett kyligare klimat.

Så ser du OS

OS här i Sverige kommer för första gången inte att sändas i SVT. Istället är det MTG och Viasat som har rättigheterna att sända spelen. De tävlingar som innefattar svenskar med medaljchans kommer till största del att sändas i TV3 och TV10, medan en del andra grenar kommer att sändas i, av Viasat, extrainsatta specialkanaler för OS. Med tjänsten Viaplay kommer du att kunna se alla sändningar överhuvudtaget.

Vad ska jag se?

För den idrottsfrälste så är svaret förstås ”så mycket som bara är möjligt”. Men det är inte alltid man har tid att se allt man vill. Men något man inte får missa är såklart de grenar som svenskar har medaljchanser, så som hockey och längdskidåkning. Dessutom kan vi till er som minns Jamaicas legendariska Bob-landslag från OS 1988 tipsa om att det blir en repris i Sotji om de två åkarna beslutar sig för att ställa upp. Man har åtminstone klarat kvalgränsen.