Hälsosamt tips

Posted by & filed under .

Att rökning påverkar hälsan negativt vet alla. Blodtrycket ökar, konditionen minskar samtidigt som man drar i sig en rad giftiga substanser. Men bara för att man vet att något är skadligt så betyder det inte att det är lätt att sluta. Nikotinet i cigaretterna har skapat ett beroende som kan vara extremt svårt att göra sig av med.

Hjälpmedel

e-cigaretterFör att få en hjälp på vägen har flera olika hjälpmedel utvecklats. Vilket som passar bäst är helt individuellt. Om inte t.ex. nikotintuggummin hjälper så är det värt att prova något att annat så som e-cigg eller nikotinplåster. Vilken metod som är bäst är omöjligt att säga innan man provat.Både nikotinplåstret och tuggummit gör att man fortfarande får i sig en mindre dos av nikotin vilket gör att suget minskar successivt. Samtidigt tar det bort vanan att stå och röka. De som ändå vill ha kvar gemenskapen kring rökandet utan att för den skull behöva dra i sig nikotin väljer istället e-ciggen. Vad som är bäst är alltså helt beroende på tycke och smak. Huvudsaken är att man lyckas sluta.

Rådgivning

Utöver preparat och hjälpmedel behövs motivation och råd att ta sig vidare. För vägen att gå till att bli rökfri kan se helt olika ut för olika personer. En del behöver mycket samtalsstöd och sakta trappa ner medan andra bara lägger cigaretterna på hyllan för gott. De som vill ha någon att prata med kring sin kamp mot rökandet kan ringa Sluta Röka Linjen på 020-84 00 00. Ett gratis nummer dit man kan vända sig för att få rådgivning om vilken väg man ska välja och vilka hjälpmedel det finns på vägen som man kan använda.